Mälestise nimi Narva gümnaasiumi hoone, 19.saj.
Ehitisregistri ehitis kool (118008628)

Inspekteerimise kuupäev: 13.11.18

Menetleja: Narva Linnavalitsuse Arhitektuuri- ja Linnaplaneerimise Amet, muinsuskaitse vaneminspektor, Madis Tuuder

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ehituskehandina suures osas säilinud hoone, üks vanemaid säilinud ehitisi Narva vanalinna territooriumil.

Mälestise kirjeldus

Neoklassitsitlik, 2-korruseline ruudulähedase põhiplaaniga 3-tiivaline krohvitud kivihoone. Kuigi kaotas pärast taastamist osa arh. detaile - karniisile toetunud madalad frontoonid, 3-nurksed ehisviilud akende kohal, pööningu uukaknad. Praegugi fassaadidel klassitsistlik üldilme - liseenid, vahekarniisid, keskrisaliit kolnurkfrontooni ja karniisidega jne. (EA, arh. mälestise pass, 1983)

Mälestise ajalugu

Ehitatud 18. sajandi lõpus Narva vanalinna nn. Uuslinna ossa. Tegu oli ühe suurema elumajaga toonases Narvas. Esimesi teateid hoone kohta on 1785. aastast, kui see kuulus meditsiinidoktor Sanderile. Hoone esimest korrust kasutati lao-, teist eluruumidena. 19. sajandi I poolel omandas hoone Narva komandant parun von Velio, kelle nime järgi ehitist ka tuntakse. 1845. aastal peatus siin keiser Nikolai I. 1847. aastast on majas olnud erinevad haridusasutused, neist kõige tuntum Narva Poeglaste Gümnaasium. 1877. aastal teostati majas remonti, 1881. aastal ühendati hoonega kõrvalmaja. 20. sajandi alguses hakkas maja õpilastele kitsaks jääma, samuti ei vastanud see enam toonastele sanitaar- ja hügieeninormidele. 1911. aastal koostati hoone ümberehitamise ja laiendamise eskiisprojekt. Viimase põhjal valmistas arhitekt Prokofjev 1912. aastal projekti, mis samal aastal ka kinnitati. Projekti paraku ei realiseeritud, kuna linnavalitsuse ehituskomisjon tuvastas projektis mitmeid puudujääke. Nimelt puudus selles spordisaal ja muud koolile vajalikud ruumid. Seejärel koostas toonane Kreenholmi Manufaktuuri arhitekt A. Vladovski lõpliku projekti, mis kinnitati 1914. aastal. Selles olid ette nähtud nõuetekohased klassiruumid, spordi- ning aktusesaal ja muu. A. Vladovski ja insener M. Pantelejevi juhtimisel väldanud ehitustööd lõppesid 1916. aastal, pärast mida sai maja oma suures osas tänaseni säilinud mahu ja välisilme. 1911. aastal liideti gümnaasiumihoone krundiga veel kaks kõrval asuvat krunti koos kahe kivimajaga. Viimastes asusid direktori ja õpetajate korterid, neist üks on peahoone külge liidetuna tänaseni ka säilinud. II maailmasõjas sai hoone tugevaid purustusi, kuid taastati 1948. aastaks oma endises mahus. Kaduma läks vaid osa dekoorielemente. Käesoleval ajal tegutseb hoones Narva Vanalinna Riigikool. (Allikas: Нарва. Культурно-исторический справочник. 2001. Нарвский Музей.)