Mälestise nimi Kreenholmi juhtkonna hoone, 1901

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eestis vähesena säilinud, ja ühtsena kavandatud, tootmis- ja elamiskompleksi (asula ) osa.
Historitsistlikus stiilis juhtkonna elamu silmapaistev näide töölisasulas.

Mälestise kirjeldus

Neogooti- ja renessanss-stiili kujunduselementidega puhasvuukviimistlusega tellishoone, Kreenholmi vabrikukompleksi esise väljaku arhitektuurne element. Tänavapoolne 2-korruseline plokk oli algselt sümmeetriline (N- poolne juurdeehitus hilisem). Tagaküljel eendub sellest ruumide erinevast otstarbest ja kõrgusest tingitult 1-2 korruseline ebasümmeetriline hooneplokk. Nurgapiilari ja suure ümaraknaga rõhutatud peasissepääs on hoone S-küljel sisenurgas. Kõrgema hooneosa otstes ja peafassaadi keskrisaliidil on astmelised viilud, I korruse laiade segmentsillustega akendega on kontrastis piklikud kitsad kaaraknad. Karniisi, simsside ja aknaraamistuse juures on kasutatud profileeritud tellist, fassaadi täiendavad keraamilised kaunistused. Peasissepääsu varikatuse dekoor, rõdu ja terrassi ning sisetrepi piirded on hinnatav kunstsepistöö. Esinduslikus kõrges trepihallis on metallkonsoolidel puitastmetega trepp gootipärases kujunduses. Oli esimesi keskküttega elamuid Eestis. (EA)

Mälestise ajalugu

Ehitus on projekteeritud nagu enamus Kreenholmi hoonestusest omaaegse peaarhitekti O.Alischi poolt, ehit.1893. direktori elamuks. Praegu kultuurihoone. (EA)