Mälestise nimi Kreenholmi arestimaja, 1898
Ehitisregistri ehitis hoone (118008246)

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Arestimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kreenholmi töölisasula hooned moodustavad ühe omalaadsema ning huvitavama tööstuse juurde kuuluva elamu- ja admin. kompleksi, mis peegeldab ilmekalt 19. sajandi ja 20. sajandi I poole tööliselamurajooni arhitekturilisi taotlusi ja olmet. Objekt on küllaltki terviklikku ning ainulaadsesse kompleksi kuuluv hästi säilinud erandliku funktsiooniga hoone näide.

Mälestise kirjeldus

Väike kasarmulaadne 2-korruseline tellismaja. Põhiplaanilt ristkülikukujuline, eendiga ühel küljel. Seinapindu lõpetab lai vähe-eenduv telliskarniis. Hoones oli õhkküte kalorifeeriga keldris. (EA)

Mälestise ajalugu

Ehitus on projekteeritud nagu enamus Kreenholmi hoonestusest omaaegse peaarhitekti O.Alischi poolt, valmis 1898. Praegu hoones pank. (EA)