Mälestise nimi Kreenholmi pritsimaja, 20.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletõrjedepoo, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ühe omalaadsema ning huvitavama töölisasula kompleksi, mida iseloomustab ehitistüüpide mitmekesisus ja historitsistlik arhitektuur, kuuluv ühiskondlik hoone.
Mälestise tunnuseks on algupärane hoonemaht ja historitsismile iseloomulik välisilme
Vabatahtlik Tuletõrje Selts on ka Vabatiigi üks vanimaid ja arvukamaid ühiskondlikke organisatsioone, mis on mänginud olulist rolli nii ühiskondlikus kui ka seltsielus.

Mälestise kirjeldus

Stiilipuhalt eklektiline, 2-korruseline krohvitud kivihoone. Sümmeetrilise tänavafassaadiga, avad krohviraamistusega nurgad nurgaliseenidega. Vahekarniidide ja neobarokse eenduva keskrisaliidiga.

Vabatahtlik tuletõrjeselts asutati Narvas juba 1872.a.
Kogu vabrikus oli sisseseatud automaatne tulekustutussüsteem. Kui ruumis tõusis temperatuur teatud tasemeni, rakendusid tööle pumbad mis juhtisid kustutusvee mööda torusid tsehhides asuvatesse veepihustitesse. Mõnda kohta olid paigaldatud ka elektrilised tuletõrjeandurid.