Mälestise nimi Narva pangahoone, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Suures osas originaalse eksterjööriga historitsismi mõjutustega juugendstiilis hoone, üks väheseid II maailmasõja eelseid säilinud ehitisi Narva vanalinna territooriumil.

Mälestise kirjeldus

Historitsistliku juugendlike motiividega kolmekorruselise hoone esifassaadi elavdab kivikonsoolidele toetuv läbi kahe korruse ulatuv erker ning rohked dekoorielemendid. II maailmasõja käigus põles hoone seest tühjaks, kuid taastati suuresti endisel kujul 1948. aastaks, millele viitab ka aastaarv peaukse kohal. Ülesehitustöö käigus jäi taastamata ärklikorrus, vähesel määral läks kaduma ka dekoorielemente. Kõige suurem muutus toimus erkeri ülaosas, mis vormistati lühemana ning lihtsustatud kujundusega. Nõukogude perioodil paiknesid siin majavalitsuse kontoriruumid, pärast Eesti Vabariigi taasiseseisvumist sai hoonest piirvalvurite kohalik staap, mis tegutseb seal tänini.

Mälestise ajalugu

Samaaegselt kõrvalasuva kasiinomajaga (Vestervalli 5) kerkis 19. sajandi lõpus Vestervalli tänava äärde ka pangamaja, mis oli tol ajal kesklinna kerkinud kivihoonetest üks suuremaid ja esinduslikumaid. Paraku ei ole teada hoone arhitekt, kuigi uurijad on stilistilistele analoogiatele toetudes arvanud, et selleks võib-olla 19. ja 20. sajandi vahetusel Narvas aktiivselt tegutsenud Nikolai Opatski.