Mälestise nimi Reljeef Tallinna suure vapiga, 1652 (paas)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef.

Tallinna raekoja ehitus- ja kujunemislooga seotud kohaliku barokiaegse raidkivikunsti oluline näide

Mälestise kirjeldus

Lihtsa profileeritud raamistusega nelinurksel paekivist raidreljeefil on kujutatud Tallinna suur vapp kolme kroonitud heraldilise lõviga, mida flankeerivad pahkmikstiilis akantusornament ning tiivulised draakonid (lindlohed).

Mälestise asukoha kirjeldus

Raidreljeefi asukoht on sekundaarne- raekoja peatrepi kohal, I ja II korruse vahel (paiknenud ka raekoja peasissekäigu alumise trepikoja seinal ning raekoja kaaristu lõunaseinal)

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. aastast

Materjal: paas.
Tehnika: raidtehnika, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu meister, Tallinn
Mõõtmed: H 120 L 94 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Vapikilbi allosas ovaalses kartušis ladinakeelne tekst „INSIGNIA CIVITATIS REVALIENSIS. ANNO 1652“ /TALLINNA LINNA VAPP AASTAL 1652.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Konserveeritud tõenäoliselt 1960.-70. aastatel toimunud konserveerimistööde käigus. Polükroomne viimistluskiht sekundaarne
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kartušši ümbritseb külgedel maske kujundav pahkmikornament. Reljeeftahvlit kroonib pahkmikvoluutidega ehisviil, mille keskele ovaalsesse loorberivanikusse on paigutatud allegooriline Justitia täisfiguur. Viiluväli on kaunistatud nikerdatud akantus- ja pahkmikornamentidega.