Mälestise nimi Viljandi kultuurimaja
Ehitisregistri ehitis kultuurimaja (112029813)

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, millel on oma asukohas ja funktsioonis oluline koht Viljandi linna ja maakonna kultuuriloos.. Üks väheseid individuaalprojekti (arh. J.Fuks) järgi ehitatud stalinismiperioodi kultuuriehitisi Eestis.

Mälestise kirjeldus

3- korruseline krohvitud funktsionalistlik kivihoone. Fassaadid 1950. ndate algusele iseloomulikus neoklassitsistlikus stiilis. Fassaadi pidulikkust rõhutavad dekoratiivsed aknapiirded, mis heledalt tumedamalt krohvipinnalt kontrastselt esile tõusevad. Lisaks tänavapoolsetele fassaadidele on põhiosas säilinud ka saali, II korruse fuajee, pea-trepikoja ja puhvetiruumi interjööride algne kujundus.
Hoone on oma ajastut iseloomustav, stiilselt terviklik, professionaalselt kavandatud ning professionaalselt ehitatud esindushoone, mis vajab korrastamist-restaureerimist ning funktsionaalses ja tehnoloogilises osas mõningast kaasajastamist.

Mälestise ajalugu

Arvatavalt Lastepargi läheduses asuv Mõisakõrts kolis 18.saj. lõpul Tallinna tänavale ning sai siin Seasaare kõrtsi nime all linna tulevate talumeeste armastatumaiks peatuskohaks. 1924. aastal ehitati hoonele peale II korrus ning lisaks kõrtsile ja mitmetele äridele leidis siin oma kodu ka teater “Ugala”.
Sõja ajal, 8.juulil 1941.a., põletati hoone maha. Varemetele ehitati aastatel 1952-53 arhitekt J. Fuksi poolt projekteeritud kultuurimaja hoone. 6.novembril 1953.a. avati pidulikult Viljandi Rajooni Kultuurimaja, mis 1992 aastal läks üle Viljandi linnale ja sai nimeks Viljandi kultuurimaja.
Praktiliselt muutumatul kujul on hoone olnud kasutuses oma algses funktsioonis tänaseni. Väike juurdeehitus on tehtud õuepoolsele sissepääsule suitsetamisruumi ja panipaiga näol. 1990-ndate alguses eemaldati linnarahva nõudel lava kohal olevast dekoorielemendist sirbi ja vasara kujutis.

Mälestis asub Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal (reg.nr.27010)