Mälestise nimi Rogosi mõisa peahoone tiibhoonetega, 17.-19. saj
Mälestise vana number 316K

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Eestis väheesineva kastellitaolise planeeringuga mõisansambel.

Mälestise kirjeldus

Kastellilaadselt tiibhoonetega ümbritsetud sisehoovi sügavuses on barokne, kaheosaliselt liigendatud 2-korruseline kellerdatud härrastemaja, mida katab räästakarniisiga kelpkatus. Fassaadide kujunduses domineerivad rusteeritud kvaadrid, akende laiad krohviraamistused ja rõdud. Hoone alumise korruse aknad on kõrged ning suured, ülakorruse omad väiksemad ning mitmel pool on kasutatud ka petikaknaid. Hoone esifassaadil on peauks, milleni tõuseb lai lahtine trepp. Hoonega liitub vaheehitis, millel on sarnaselt põhihoonele kõrge soklikorrus, mis reljeefist tingituna on tagaküljel kõrgem ning toestatud maakivist kontraforsiga. Vaheehitusega analoogne on pikiteljele risti ehitatud tiibehitus, mis on samuti kõrge soklikorruse ja kelpkatusega. Tiibehituse aknad on esi- ja taga fassaadil erinevate proportsioonidega. Peahoonega liituvas nelinurkse sisehoovi ümber paiknevas ühekorruselises kelpkatusega kaetud ringhoones paiknesid majandusruumid. Hoovipoolsed seinapinnad on krohvitud, avad raamitud laiade krohviääristega. Erandi moodustab keskteljel paiknev 19. Sajandi teisest poolest pärinev kellatorniga sissesõiduvärav, mis on punastest tellistest. Tornialune läbikäik on kaetud võlviga, ülakorrusel on väiksed aknad.

Mälestise ajalugu

18. sajandi keskpaiku püstitati kolmest küljest veega ümbritsetud neemikule praegune peahoone koos tiibhoonetega. Ulatuslikus ümberehitused toimusid mõisas 19. sajandi teisel poolel (Olev Suuder, 1999)

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole eraldi kaitsevööndit kehtestatud on vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.

- Norra riik aitab peatada haruldase Rogosi kindlusmõisa lagunemist

Rogosi mõisa ajaloost