Mälestise nimi Vastseliina piiskopilinnus vallikraaviga, 14.-16. saj

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Piiskopilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Üks monumetaalsemaid keskaegseid kaitserajatisi tellisehituspiirkonnas.

Kirjeldus

Linnuse vanim osa oli massiivne, ristkülikukujulise põhiplaaniga peatorn, millest säilinud osal. alusmüürid. Järgmisena rajati tornist N poole kolmest täisnurgi paiknevast tiivast koosnev pealinnus siseõuega keskel. Pealinnus on nüüdseks täielikult hävinud. 15. lõpul 16.s. algul rajati O-küljele uued tulirelvatornid. SO-nurga ümartorn omab kogu Vana-Liivimaa kaitsearhitektuuris unikaalset dekoori, eriti seinte ülaosas, kus krohvipõhjaga kaksikteravkaarsed nišid on kombineeritud sõõrpetikutega. Piki eeslinnuse müüre paiknesid majandushooned. Kompleksi ümbritses veel teinegi parhamilaadne ringmüür, väikese tellistest ümartorniga.(EA)

Piirilinnus Tartu piiskopkonna SO-osas, Vana-Liivimaad ja Pihkvat ühendava sõja- ja kaubatee ääres.

Rajati 1342 ordumeister B. v. Dreilebeni initsiatiivil. Pealinnus valmis tõen. enne 1379.
Tulirelvade levikuga kaasnesid ulatuslikud rekonstrueerimistööd. Esimesena püstitati arvat. NO-torn 15.s. lõpul. 16.s. I-poolest peaks pärinema ka SO-nurga ümartorn.
Linnuse täiendamine kestis Liivi sõja puhkemiseni. Mõningaid rekonstrueerimiskavasid oli rootslastel ka 17.s. lõpul, kuid need jäi tõen. Põhjasõja tõttu realiseerimata.

50 m mälestise piirist. Täpsustav kaitsevöönd on koostamisel.

- Vastseliina linnus on hästi hoitud