Mälestise nimi Piiri kõrtsihoone, 19. saj I pool
Ehitisregistri ehitis Piiri kõrtsihoone (120531482)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Kõrtsikompleks, Kõrtsihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpiline maanteekõrtsi hoone. Üks vähestest säilinutest.

Mälestise kirjeldus

Suur, kahe talliga maakivist maanteekõrts. Hoone taga paiknev põiksuunaline juurdeehitus on tehtud suurtest tellistest. Kõrtsihoone mõõtmed: 56,3x13,4 m, eluosa 20,5 m, tallid 21,5 m ja 14,3 m, ulualuse sügavus 2,9 m. Suurema kõrtsitoa pindala on 46 m2. Hoonel on tähelepandavalt kõrge kelpkatus. Monumentaalse ehitise esifassaadi 2-osalist taandulualust on kaunistanud viis tüsedat kivist ümarsammast. Ulualuse keskel sissepääsu kohal on sügavam madalakaareline nišš. Ruumide planeeringus on kasutatud erandlikku võtet, kus saks sai tellitud kauba läbi spetsiaalselt ehitatud luugi.

Asub endise Vastseliina - Petseri maantee ääres, Vastseliina linnuse külje all.

Ehitatud 19.s. I p.