Mälestise nimi Vana-Nursi mõisa valitsejamaja, 19. saj II pool

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Piirkonna ajastu tüüpilise hoonetüübi näide mõisaansamblis

Vastavus riikliku kaitse kriteeriumitele

Vana-Nursi mõisa valitsejamaja vastab nii selektiivsuse, originaalsubstantsi säilivuse, autentsuse kui ka ümbritseva ajaloolise ruumilise keskkonna säilivuse kriteeriumitele. Hoone esindab mälestiste hulgas üht vähestest väiksemat tüüpi, otsapoolse peasissepääsuga mõisa tuumikusse kuuluvat valitsejamaja, mis on rajatud 19. saj II poolel ning mis on säilinud suuremate mahuliste ümberehitusteta.

Selektiivsus: sarnaste tunnustega, nagu ehitusaeg, stiil ja ehitusmaterjal, on kaitse all ainult neli valitsejamaja. Kõige ligilähedasemaks võib pidada hiljaaegu restaureeritud, sh olulises mahus koopiana taastatud Kurtna mõisa valitsejamaja (reg-nr 13859), millel oli enne restaureerimist säilinud vaid väike osa originaal ehituskehandist. Võrreldavate ehitistena võib esile tuua veel Puurmani (reg-nr 23995), Kaagjärve-Alamõisa (reg-nr 23114) ja Sõmerpalu mõisa valitsejamaja (reg-nr 14117), mis siiski, võrreldes Vana-Nursi valitsejamajaga, on oluliselt suuremad hooned ning erinevad ka detailide osas (nt kaarsillused, aknaalused karniisid, verandaga otsasissepääs).

Originaalsubstantsi säilivus ja autentsus: hoone on säilinud ilma suuremate ümberehitusteta, suur osa hoone kehandist on algupärases mahus ja kujul säilinud. Hoone on küll pikka aega olnud kasutuseta, kuid arvestades hoone vanust ja avariilist katusekatet, on hoone põhikehand hästi vastu pidanud.

Ümbritseva ajaloolise ruumilise keskkonna säilivus: Vana-Nursi mõisa valitsejamajal on tugev kohaspetsiifiline roll, mis iseloomustab paikkonna kujunemislugu. Hoone asub mõisapargis, on selgelt mõisakompleksi osa ning hoonele toetav, ajalooline keskkond on suures osas säilinud.

Mälestise kirjeldus

Ühekordne, väljaehitatud katusekorrusega, õhukese krohvikihiga maakivihoone. Kaetud viilkatusega. Avad markeeritud kaunistustega krohviraamistustega, nurgad liseenidega. Peasissepääs otsast, mille ees veranda.

Ehitatud 19.s. II p.