Mälestise nimi Oreliväär, 1840 (puit, polükroomia)

Mälestise tunnus

Oreliväär on uusgooti-stiilse Oleviste kiriku üldkujunduse märkimisväärne osa, klassikaliselt tugevate liigenduste ja gooti ehisraamistiku motiividega. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Neogooti stiilis tugeva liigendustega keskosas ettepoole puidust rõdu e. oreliväär hõlmab terves laiuses pikihoone W-otsa. Kui rõdu põhikonstruktsioon toetub seintele ja võlvitud puitlaele kaheksatahulistel kivisammastel, siis rinnatis kaheksale profileeritud laudadega kaetud kaheksatahulisele kivisambale. Orelivääri esikülje kujundavad sammastele toetuv seitsmeosaline puidust teravkaarne kaaristu ja sellel paiknev jõuliselt eenduvate karniiside ja astendustega liigendatud rinnatis. Iga teravkaare alla tekib detailides erinev hilisgooti aþuurne ehisraamistik - maasvärk. Kaaristu nurgaväljad on kaunistatud ehisliistuga, moodustades keskele kolmiklehevälja. Iga kaare kohale tekkinud barjääritahvel jaotub kaheks, kusjuures tekkinud 14 ristkülikukujulist viilungit on kaunistatud pinnast eenduva, nikerdatud ehisraamistusega, moodustades viilungile teravnurksed kolmiksiiruväljad. (L.Krigoltoi, 2001)

Kunstimälestiseks tunnistatud 1973. aastal. Oli obj. nr. 162

Materjal: puit, õlivärv.