Mälestise nimi Sänna mäeveski, 18/19. saj
Ehitisregistri ehitis veskihoone/elamu (113026703)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Pika kohatraditsiooniga, piirkonna oma aja oluline tööstushoone, mis tootis laia nomenklatuuriga teraviljasaadusi. Mälestise tunnuseks on algupärane arhailise ilmega hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Tööstushoone mõõtmetega, massiivne krohvitud 2-korruseline kivihoone, mille ühes otsas on eluruumid. Kaetud lameda viilkatusega. Juurdeehitusena on tagaküljele lisatud maakividest mootoriruum.

Paikneb Pärlijõe ääres.

Mälestise ajalugu

Varasemad teated 17.s. algusest. Kuulus Sänna mõisale, püstitati arvatavalt 18.s. ehitati ümber 19/20.s. vahetusel.