Mälestise nimi Linnamäe mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võru maakonna vaneminspektor, Tõnis Taavet

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansambli pargiarhitektuuri näide

Mälestise kirjeldus

Park on suur 10,54 ha, vabakujunduslik, ära kasutades looduslikku puistut. Park on orienteeritud peahoonele, kuid kompositsiooni tsentriks on ka vana perekonna matusepaik. Selle kahe punkti vaheline ala, mida põhjast piirab maantee, lõunast matusepaika viiv tammeallee, on kujundatud maastikku ja reljeefi arvestades üksikute puudegruppidega, jättes nende vahele suuri pargiaasu. Park lõpeb metsaga, kus paikneb matusepaik. Algselt oli pargist vaade peahoonele avatud kuni kilomeetri kauguselt. Praegu jätab park metsapargi mulje
Esiväljak oli avar, ebakorrapärane, ääristatud puudegruppidega. Tagaväljak, kui selline puudus. Siin oli sujuv üleminek maastikuparki, maantee ääres on see piiratud tammereaga ja üksikute tamme gruppidega. Praegu on hoone lähem ümbrus avatud. Peahoone ees kasvab võimas põlistamm. Mõisasüdamikku toob maanteelt lühike pärnaallee. Sissesõiduteest vasakul läheb üle oja valge kaares sillake.
Eraldi pargike on olnud üle maantee olevate hoonete juures. Suurem, eraldi eksisteeriv puudegrupp asub pargi lõunapiiril olevast tammealleest edelas, olles kaitsvaks ekraaniks kunagisele viljapuuaiale (idapool saluna kasvav pärna-tamme puistu, lõunapool tammede rida).
Pargi keskjoones olevas lohus on kolm põhjaveetoitelist tiiki. Peahoone juurest laskunud pinnas astangutena tiikide suunas. Tiikidest olevat moodustatud kaskaad, kus iga järgnev tiik olnud eelmisest veidi madalamal.
Matusepaika viiv tammeallee on kohati ühepoolne ning on ulatuslikult võsastunud. Teedevõrk pargis puudub.

Park rajati 19. sajandi viimasel veerandil