Mälestise nimi Sõmerpalu mõisa peahoone, 19. saj II pool
Mälestise vana number 317K

Inspektor: Restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Dan Lukas

Mälestise tunnus

Piirkonna ajastu historitsistliku härrastemaja näide Lõuna-Eesti erandlikult suhteliselt hilja väljakujunenud mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Tjuudorstiilis, kõrgel kivisoklil ühekorruseline liigendatud fassaadidega krohvitud telliskiviehitis plekist lamedate katustega. N-poolses otsas jõulise aktsendina konsooltornikeste ning mašikuliifriisiga vaatetorn. Põhikorruse arhitektuuris on ülekaalus sümmeetriataotlus. Ruumilahendus anfilaadne. Fassaadid risaliitliigendusega, hilisklassitsistlikult tagasihoidliku dekooriga (hammaslõikega katusekarniis, aknapealsed karniisid) Torni ja elukorpust seob lai võlvitud kangialune läbikäik.
(ajalooline õiend, 1990)

Mälestise ajalugu

Mõisakeskuse olemasolu on pikem kui teistel ümberkaudsetel, vasalllinnus oli tegelikult mõisaomaniku- vasalli sõjaline tugipunkt ja ajalugu ulatub järelikult 16.s.
Preguseni säilinud härrastemaja ehit. 19.s. II poolel.
(Sõmerpalu mõisa ajalooline õiend, 1990)