Mälestise nimi Kroonlühter kahepealise kulliga, kümne tulega, 17. saj. I pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja detailide originaalsusel. (L.Krigoltoi,2001)

Mälestise kirjeldus

Renessanss-stiilis ühe krooniga ripplühter on raudsepisvardale monteeritud valatud, treitud, tsiseleeritud, poleeritud messingdetailidest. Profileeritud balustertüvese ülaosas on ümarplastiline kahepealine kotkas, mille all vahedetail viie groteskvoluutilustusega, ülal sõõrjas ümara ristlõikega kinnitusrõngas; allapoole kahanevatest ümarvöönd- ja rihvprofiildetailidest allosa lõpeb nähtava raudvarda otsaga.(1980. aastal oli seal õielehtedest kujundatud rosett). Tüvese kõige laiemale vahekettale on kinnitatud kalasabatapiga kümme siledate balustervoluutidena kujundatud haara, millede siseotste keerus on lilleõiemotiiv. Haarade välisotstele on läbi madalate, laia sirge servaga rasvataldrikute kruvitud lihtsad silindrikujulised piibud. (L.Krigoltoi,2001)

Asukoht kirikus: pikihoone S-löövis, idast kolmandas travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 164

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. sajandi I pool
Mõõtmed: üldh 110 cm, üldlaius 138 cm, haara pikkus 48 cm, rasvataldriku Ø 19 cm, kotka h ca 28, 5 cm, ilustusdetaili h 14, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tüvese all olnud rosett puudub. Pind tuhmunud, osaliselt peenematel detailidel oksüdeerunud kiht. Üht rasvataldrikut on parandatud tinaga. Lühter on restaureeritud 1986. aastal ja . Kahel haaral puudub siseots täielikult. Ühel haaral puudub vaid spiraali sisemine lillõiemotiiv. Ehishaaradest terve vaid üks. Kotkastel puuduvad keeled ja kroonid.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kõik rasvataldrikud on detailides erinevad, küll aga madalad ja sirge servaga. Kroonlühter seadistatud elektrivalgustusele; juhtmed kinnitatud kleeplindiga