Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 17. saj. II pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja detailide originaalsusel (L.Krigoltoi,2001)

Kirjeldus

Barokkstiilis kahe krooniga (6+6 haara) ripplühter on monteeritud raudsepisvardale valatud, treitud, tsiseleeritud ja poleeritud messingdetailidest. Vaheketaste külge tihvtidega kinnitatud haarad (all suuremad, üleval väiksemad) on valatud, allapoole voluudina rippuvad ümarplastilised, igaüks nelja väljakeerduva lehekesega. Haarade spiraali keerdunud siseots lõpeb linnunokamotiiviga. Tüvese keskel haarakandjate vahel on suurem vahedetail: ümarvööndiga baluster. Tüves lõpeb keraga, mille all on väike profileeringutega nupp

Asukoht kirikus: N-löövi keskmises travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 165

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 1648
Mõõtmed: üldh 106 cm; laius 103 cm; kera Ø 22-23 cm; rasvataldriku Ø 15,4 cm (alumine), 13,4 cm (ülemine); küünlapiibu h 11,8 cm (alumine), 10,1 cm (ülemine)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tüvese ülarõngal-riputusaasal on sisse löödud aastaarv “1648”, vastaspoolel “EvE”.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Märgata on kulunud graveeringut. Haarade välisotstesse on kruvidega läbi suhteliselt nõgusate rasvataldrikute kinnitatud pungisega küünlapiibud.