Mälestise nimi Urvaste kirik, 15. saj
Ehitisregistri ehitis kirik (113022318)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Ainus keskaegne basilikaalne maakirik Eestis.

Mälestise kirjeldus

3-löövilise algkiriku kolme traveega pikihoone on lühike, ruudule lähedase põhiplaaniga. Faasitud nurkadega ristikujulise põiklõikega jässakad piilarid, mis talumitsooni markeerimata lähevad üle madalateks arkaadiateks, lähtudes Läti 13.s. kirikute eeskujudest. Valgmikaknad asetsevad erandlikult paarikaupa. Võlvide kohta lähemad andmed puuduvad. Kõrgseinu toetasid külglöövide kohal 3-nurksed tugiviilud, mis on geneetiliselt seotud Tartu ehitistega. Kitsas kõrge võidukaar ühendas pikihoone kvadraatse, kesklöövist laiema kooriga, mille seinu liigendasid arvukad niššid. Pikihoone laiune W-torn on uusaegne, tema täpne ehitusaeg pole teada. Pärast rekonstrueerimist vana koor ja pikihoone lammutati ja hoonet pikendati kahe travee võrra, mis kujunduselt järgivad vana pikihoonet. Iseseisev kooriruum puudub, altar asetseb pikihoone O-poolseimas (uues) võlvikus. Uue O-seina taga paikneb 2-ruumiline käärkamber. Rekonstrueerimisel eraldati tornialune võlvik pikihoonest. Interjöör on neogooti vormides. (EA)

Esmamainitud 1413, ehit. tõen. 14.s. alguses. Rekonstrueeritud 1889.

50 m

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.