Mälestise nimi Vaabina linnuse territoorium, 15/16. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Tartu maakonna vaneminspektor, Karin Vimberg

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Piirkonna 16.s. tüüpiline kaitseehitis.

Mälestise kirjeldus

0,5 ha suurune väljavenitatud kujuga linnuseala, mis paikneb Antsla - Vaabina maantee äärsel kõrgendikul, Vaabina mõisa hoonete vahe. Maastiku reljeef on künkana tõusev, mille lõunaküljel asub kaheastmeline kallas, mis näib kunstlikult kaevatuna. Samasugune järsak asub künka idaservas. Läänepoolsel serval võib aimata vaevumärgatavat kraavi aset. Linnuse müürid ei ole säilinud. Linnuseala paikneb endises Vaabina mõisa pargis. Antsla-Vaabina tee trass viidi läbi endise mõisapargi 1967. aastal. Linnuseala on osaliselt kõrghaljastatud, millest valdav osa on lehtpuud.

Mälestise ajalugu

Tartu piiskopkonna S-piir kaitseks püstitatud linnustest, kuulus Tiesenhausenitele ja moodustas koos Sõmerpalu ja Vana-Antslaga ühise kaitseahela. Mainitud 1555 ja 1587, purustati Liivi ja Poola-Rootsi sõdades.

z