Mälestise nimi Illi mõisa vesiveski, 19. saj II pool
Mälestise vana number 311K

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna tüüpiline, omaaja tähtis tööstushoone.

Mälestise kirjeldus

Väike kõrgel maakivisoklil rõhtpalkhoone, kaetud poolkelpkatusega. Uksed erinevatel tasanditel: vilja vastuvõtt nn. teralael, toodangu väljastamine nn. veskipõrandal.

Asub Piusa jõkke suubuval ojal, kuuludes Illi karjamõisa.

Mälestise ajalugu

19. sajandi teisel poolel ehitatud veskihoone kuulub Illu karjamõisa kompleksi. Suuremate ümberehitusteta oli veski kasutuses kogu Nõukogude perioodi.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti, siis on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

Allikad

Suuder, O. (1986) Illi mõisa vesiveski. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=4573 (12.02.2015)