Mälestise nimi Kroonlühter kahepealise kroonitud kulliga, kuueteistkümne tulega, 17. saj. lõpp (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja detailide originaalsusel. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Barokkstiilis kahe krooniga (8+8 haara) ripplühter on raudsepisvardale monteeritud valatud, treitud ja tsiseleeritud messingdetailidest. Tüvese ülaosas on graveeritud pinnaga ümarplastiline kahe kroonitud peaga kotkas ja kolmiksiiru-kujuline riputusaas, allosas valatud kera, mille põhja kaunistab graveeritud lehtdekoor, lõpetuseks piiniakäbi viielehelises rosetis. Tüvese vaheketastele kalasaba-tappühenduses kinnituvad haarad on rippuvad, modelleeritud voluutideks, ristlõikelt põhiliselt kuusnurksed, millest kasvavad välja väikesed akantuslehed ja mille keskosa on kujundatud graveeritud pinnaga balusterväädiks. Haarade välisotstesse on kruvidega läbi joongraveeringuga nõgusate rasvataldrikute kinnitatud amforakujulised joondekooriga küünlapiibud. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: pikihoone S-löövis O-st II travees.

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 166

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. sajandi lõpp
Mõõtmed: üldh 135 cm; üldlaius alumise krooni kohal 121-122 cm, ülemise krooni laius 106 cm; kera h 26, 9 cm, kera laius ca 29 cm, käbi h 15 cm; kahe krooni vahe 37, 5 cm; ülemise haara pikkus 37 cm, h 32, 5 cm, alumise haara pikkus 47 cm, h 40, 5 cm ; ülemise rasvataldriku Ø 15 cm,küünlapiibu h 11,7 cm; alumise rasvataldriku Ø 18 cm, küünlapiibu h 12, 2 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 1987 märtsis. Graveeringutel ja käbil on märgata oksüdeerumist. Kotka aknapoolsel tiival kaks sulge murdunud. Ühel ülemisel taldrikul väike hammustus.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud kleeplindiga.