Mälestise nimi Kroonlühter lõvipea, rõnga ja Kristuse figuuriga, üheksa tulega, 17. saj. I pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja detailide originaalsusel. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Renessanss-stiilis ühe krooniga ripplühter on raudsepisvardale monteeritud valatud , treitud, tsiseleeritud messingdetailidest. Kinnitusrõngaga tüvese ülaosa ehib graveeritud pinnaga ümarplastiline seisev Kristuse figuur, mille alla jääb vaheketas nelja graveeritud lehtpinnalise ehisvoluudiga. Peale lühikset ketastega piiratud balustermuhvi järgneb lai, allapoole ahenevate ümarvöönditega vaheketas, millele kinnituvad kalasabatapis ümmarguse ristlõikega ja kahe akantuslehekesega kümme graveerimata pinnaga baluster-väätvoluutideks kujundatud haara. Haarade siseotsad lõpevad ebatavaliselt tömbi lõpetusega. Haarade välisotstel on kruvikinnitusega laiad lamedad sirge servaga joongraveeringuga rasvataldrikud (detailides erinevad). Tüvese lõpetuseks on mujalt pärinev punase varjundiga pronksisulamist kahenäoline lokkis lakaga lõvipea. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: pikihoone N-löövis, O-travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 167

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. sajandi I pool
Mõõtmed: üldh 110 cm, üldlaius 123 cm. Haara pikkus 40, 5 cm, h 18,5 cm, rasvataldriku Ø 21, 2 cm (erinevad laiused), riputusrõnga h 10,1 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureerimise käigus 1987.a. veebruaris on lisatud Kristuse kuju alla 4 ehisvoluuti (tapiauke vahekettal aga 6). Ühel rasvataldrikul suur pragu. Ühel haaral puudub iluleheke ja siseots on ära murtud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud kleeplintidega.