Mälestise nimi Kirumpää linnus, 14/15 saj.

Inspektor: Restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Dan Lukas

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Piiskopilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Lõuna-Eestile 14. ja 15. sajandil iseloomuliku kaitseehitise varemed.

Mälestise kirjeldus

Ruudukujulise põhiplaaniga 42x45 m kastelli ruumid asuvad kolmes tiivas ümber pikliku siseruumi. Vanim osa on paksude müüridega 14x10 m suurune majalinnus, mis jäi hilisema kavatise kirdenurka. Ehitistevaba neljanda küljega piirnes väike trapetsikujuline eeshoov. Linnusesse pääses eeshoovi kaudu läbi väravahoone läänemüüris. Põhjatiivas paiknes arvatavalt suurem saal, vanimas majalinnuses kabel. Linnuse ida- ja lõunatiivas olid väiksemad ruumid. Edelanurgas paiknes hilisemal ajal ümar suurtükitorn, kirde- ja kagunurkades väiksemad 4-tahulised kaitsetornid. Lääneküljes paikneva eeslinnuse värava ees oli väheldane 5-nurkne bastion. Linnuse müürid olid tahumata maakividest ja tellistest. Koos keldritega oli linnus tõenäoliselt 3-korruseline. (Kalvi Aluve, 1999)

Mälestise ajalugu

13. sajandi lõpul või 14. sajandi algul püstitati linnuse kohale majalinnus, mida on esmakordselt mainitud 1322. aastal. 15. sajandiks saavutas kastellilaadne linnus oma mõõtmed. (Kalvi Aluve, 1999)

Vastavalt lisatud kaardimaterjalile.