Mälestise nimi Väimela mõisa peahoone, 18.-20. saj

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Piirkonnas üks väheseid terviklikult säilinud, rohkete kõrvalhoonetega mõisaansambel.

Kirjeldus

Peahoone on 2-korruseline, historitsitlik-eklektiline. Esifassaadi liigendab astmikfrontooniga keskrisaliit. Tagakülje terrass-treppi flankeerivad risaliite imiteerivad väljaehitised. Dekooriks on peamiselt varaklassitsitlikud kujunduselemendid: pilastrid, medaljonid, girlandid, tilgutid. (EA)

Ajalugu

Varasemad teated mõisast 1590. 1744. a kinkis keisrinna Jelizaveta osa endise Kirepi lossi maa-alast krahv Bestužev-Rjuminile, kes selle müüs 1749.a Charlotte Amalie von Müllerile, see omakorda müüs edasi 1757. a oma väimehele Gotthard Johann von Müllerile. Omanikud vaheldusid (V. Schulmann, von Rehbeinder). Härrastemaja ehitatud Richterite ajal 18.s. lõpul 19.s. algul. Üks tiibhoonetest oli valitseja- teine teenijatemaja. 1870. a ostis mõisa J. C. von Loewen. Tänaseni säilinud historitsitlik-eklektiline väliskujundus pärineb 19.s. II p. osal ka 1920.a.-te algusest. 1919. a mõis riigistati. Tulekahjud 1919. ja 1950. a-il. 1920. a anti mõisa südamik Võru põllutöökoolile. 1922. a toodi kool uuesti ülesehitatud peahoonesse, kooli nimeks Väimela Põllutöökool. Kool on kandnud erinevaid nimesid kui asub peahoones tänini.

Vastavalt kaardile.