Mälestise nimi Kroonlühter inglifiguuriga, kaheteistkümne tulega, 17. saj. I pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Kirjeldus

Renessanss-stiilis ühe krooniga ripplühter on raudsepisvardale monteeritud erinevatest treitud, tsiseleeritud messingdetailidest. Profileeritud balustertüvese ülaosas on kandilise ristlõikega riputusrõngas (käega) ja ümarplastiline graveeritud tiibadega inglifiguur, käes messinglehest avatud raamat. Tüvese laiemale vahedetailile, kinnituvad kalasabatappidega 12 mitmejärguliste balustervoluutväätidena kujundatud haarad, mis on rikkalikult kaunistatud madalreljeefsete palmetite ja helmesnööridega ning graveeritud lehtdekooriga. Haarade siseotsa on äralõigatud, välisotstele on kruviga kinnitatud õrnalt spiraalselt rõõnestatud rasvataldrikud ja amforakujulised piibud (kuus paari valatud punakamast, kuus kollakamst pronksist). Haarade kinnituskettale järgneb kolmest allapoole ahenevast kettast ja muhvist lõppdetail, millel puudub ehisnupp- veel 1980. aastal lõpetuseks olnud rosett. Nüüd on näha tüvese sisemus - raudvarda tömp ots. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: N-löövis, O-st kolmandas travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 168

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. sajandi I pool
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 1986. aastal. Puudub veel 1980. aastal tüvese lõpetuseks olnud rosett. Restaureerimisaruandest selgub, et kahel haaral on tugevad mõrad, inglifiguuri käed olid deformeerunud ja parandatud tinaga. (L.Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Elektrivalgustusele seadistatud, juhtmed kinnitatud haaradele paberikleepsude ja vasktraadiga.