Mälestise nimi Väimela mõisa laut, 1882

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonnas üks väheseid terviklikult säilinud, rohkete kõrvalhoonetega mõisaansambli kõrvalhoone

Mälestise kirjeldus

2-korruseline, viilkatusega krohvimata fassaadiga raudkivist ja punasest tellisest massiivne laudahoone. Hoone paikneb kompleksi serval Võru-Põlva maantee ääres. Hoone otsafassaad on suunatud mõisasüdame poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Dekoratiivse raudkividest soklikorrusele toetub punastest tellistest lakaosa. Tellisseina liigendavad paarikaupa paigutatud liseenid ning kaks põhjapoolsel viiluväljal paiknevat ümarakent. Laudaossa viivad suuremad sissepääsud lõunapoolsel otsafassaadil ning väiksemad hooviküljel. Lakaossa pääseb läbi kahe laia ukseava laudahoone põhjapoolses otsaseinas. Korruste vahel on puidust talalaed.

Mälestise ajalugu

Mõisa on rajatud 1580. aastatel. Alates 1791. aastast kuulus mõis Richterite suguvõsale, seejärel alates 1870. aastast Löwenitele. Peahoone valmis 19. sajandi alguses. 1919. aastal hoone põletati ja taastati muudetud kujul 1922. aastaks. Hoone praegune ilme pärineb 1950. aastate ümberehitustest. Mõisa laut on ehitatud 1882. aastal. Mõisa ajaloolised saksakeelsed nimed on Alt-Waimel ja Weimel.