Mälestise nimi Kroonlühter lõvipea ja kahepealise kulliga, seitsmeteistkümne tulega, 1664 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja osade detailide originaalsusel. (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

Renessanss-stiilis kaherealine (5+12 haara) ripplühter on valatud, treitud, tsiseleeritud messingdetailidest raudsepisvardale monteeritud. Profileeritud balustertüvese ülaosas on hobuserauakujuline dekoreeritud pinnaga riputusaas- tsentreerimisrõngas ja ümarplastiliste laialisirutatud tiibadega graveeritud pinnaga kahepealine kotkas (kroonid puuduvad). Tüvese ülemisele ja alumisele vahekettale kinnituvad kalasabatapiga üleval väiksemad 5, all suuremad 12 balustervoluudiks valatud haara, millede spiraali keeratud siseotsi kaunistavad tasapinnalised avatud lilleõie motiivid. Haarade välisotstele on kruviga kinnitatud madalad, sirge servaga, kuid detailides erinevad rasvataldrikud. Piibud on lihtsad, silindrilised, samuti detailides erinevad. Kahe krooni vahele jääb väiksem vaheketas 5 ehishaaraga: 8-kujulised dekoreeritud tasapinnalised graveeringuga iludetailid. Tüves lõpeb ümmarguse keraga, mille all on kahenäoline ümarplastiline lõvipea (puudub suurõngas). (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: kesklöövi idast kolmandas travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 169

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 1664
Mõõtmed: üldh 165 cm, üldlaius 150 cm (alumise krooni kahalt); laius ülemise krooni kohal 120 cm; rasvataldrikute Ø ülemised 16, 8 - 17, 4 cm, alumised 22, 6 - 20, 3 cm, riputusrõnga Ø ca 8 cm; kera laius 26 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kera allosal on täketega pinnalindil üherealine tekst: “ H. IOHAN · HAECKS · ANNA · DAHL · 1664 · SEPTEM · 29 · ” ja keskosas sissegraveeritud saksakeelne üherealine teks: “ Renovirt von dem Ur=Urenkel Collegien und Kameral. Rath. Ritter des Wladimer Ordens Joh=Hermañ von Haecks · 1824·d =7 ·April . ”
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 1986. aastal, mille käigus on tagasi panemata jäänud 2 ehisdetaili. Algselt on puudunud lõvipeal suurõngas ja kotkapeadel kroonid. Restaureerimisaruandest selgub, et ühel ülemisel rasvataldrikul on kild ära.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on seadistatud elektrivalgustusele. Juhtmed on kinnitatud paberikleepsudega.