Mälestise nimi Väimela mõisa Matussaare kabel, 19. saj II pool

Seisund: hooldamata

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonnas üks väheseid terviklikult säilinud, rohkete kõrvalhoonetega mõisaansambelisse kuuluv silmapaistva arhitektuuriga, juugendlike elementidega kabel.

Kirjeldus

Historitistlik omapärane 4-nurkne, kolme poolringilise apsiidiga punasest tellisest ja maakividest templitaoline kabel. Sissepääsuava markeeritud kahe madala tuffist ümarsambaga Keskelt kupliga, seest seintel, säilinud arvukalt maalingute fragmente (loetavad akantuse lehed jm. juugendlik lillornamentika). Kabel seisab varemetes.

Ajalugu

J. C. Loeweni sugukonna matusepaik Väimela mõisas on õnnistatud 1875. a. Purustatud enamlaste poolt 1919. a. Seisab varemetes tänini.