Mälestise nimi Kroonlühter kaheksa tulega, 17/19. saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja osade detailide originaalsusel. (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

Barokkstiilis 8 haaraga üherealine ripplühter on raudsepisvardale monteeritud, valatud ja treitud messingdetailidest. Lühikese balustertüvese ülaosas on kandilise ristlõikega sõõrjas kinnitusrõngas, allosas balusterpaisutus ja sellest allpool profileeringutega nupp. Tüvese vahekettale tihvtidega kinnitatud haarad on rippuvad, kujundatud murtud voluutidena, millede siseotsad on keerdus, kaunistatud lehekestega, välisotsad paksemad, mille sisse, läbi profileeritud rasvataldrikute on keeratud silindrilised, jalal küünlapiibud. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: kesklöövis, rõduvääri all

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 170

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. sajand, ümbervalatud 19. sajand (1840)
Mõõtmed: üldh 57 cm, laius 99 cm; haara pikkus 38 - 40 cm, h 34 cm; rasvataldriku Ø 18, 5 cm; piibu h max 12 cm.
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tüvese allosas, balusterpaisutusel on graveeritud tekst: “ Dorothea Elisabeth Schwanberg geb= Cornelius 1840”, (aastaarv jääb paigutuselt Dorothea alla)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 1986. aastal.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Seadistatud elektrivalgustusele; juhtmed kinnitatud kleeplindiga