Mälestise nimi Maal "Ülestõusmine", 18/19.saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Muinsuskaitse alla on teos võetud seoses selle ajaloolise ja kunstiväärtusega.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1928. a. (reg. nr. 102); alates 1973. a., vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 690.
Maal sattus 1979. aastal varguse ohvriks, kuid saadi tagasi ja oli kuni aastani 1983 deponeeritud Tartu Ülikooli Klassikalise Muinasteaduse Muuseumi. Seejärel oli maal hoiul Eesti Riikliku Kunstimuuseumi restaureerimisosakonnas, kus see 1989/1990. a. restaureeriti.

Dateering: 18/19. saj.
Mõõtmed: 273 x 195 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maali pealkiri registris on ekslik. Lähemal vaatlusel selgub, et kunstnik on maalil kujutanud Kristuse kirgastamist (Mt 17,1jj.; Mk 9,2-9; Lk 9, 28-36). Maali ülaosas keskel on mäetipul heleda pilve taustal kujutatud kirgastunud Jeesust. Kahele poole teda on ilmunud Eelija ja Mooses. Sündmust tunnistavad apostlid Peetrus, Jakoobus Vanem ja Johannes on viskunud nende jalge ette ning varjavad käega valgusest pimestatud silmi. Mäe jalamile maali allosas on kunstnik maalinud Jeesuse kaasaegseid inimesi. Neist enamus on äratuntavad. Keskel on kujutatud Jeesuse ema Maarja ja tema kõrval arvatavasti Maarja Magdaleena. Vasakul pildi servas seisab apostel ja evangelist Johannes; paremal servas veel üks evangelistidest, millele viitab mehe käes olev raamat. Vanema evangelisti taha maalitud noormees jääb anonüümseks. Inimeste selja taga seisavad kaks inglit, kes osutavad sõrmega mäetipul aset leidvale ilmutusele. Tõenäoliselt rõhutab kunstnik seega kujutatud stseeni sõnumit: “... ja hääl kostis pilvest: “See on mu armas Poeg, teda kuulake!” .” (Mk 9,7).

Signatuur puudub, mistõttu maali autor on tundmatu ja dateering oletatav. Koloriit on üsna tume. Maalimisel on kasutatud võtteid, mis on omased 18. sajandil maalitud ikoonidele. Kujutatud on suur hulk persoone, kelle peenejoonelised näod ja rõivaste detailid on hoolikalt välja maalitud. Nägudelt peegeldub ülendatus ja hardus. Stseeni jumalikkuse rõhutamiseks on kohal inglid, kes manitsevad inimesi toimuvat tähele panema. Maal on raamita.
Kiriku lõunaseinal.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane