Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannes", 19.saj. (tempera, puit)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on maalitud 1960. aa. tuntud Eesti kunstniku Nikolai Kormašovi poolt. Esemel on ühtaegu kultuurilooline, kunstiline ja tarbeväärtus. Ikoon on näidiseks klassikalisi ikoonimaalieeskirju järgivast ikoonimaalist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1973. a.

Materjal: puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Autor, valmistamise koht: Nikolai Kormašov, Tallinn
Mõõtmed: 46 x 36 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikooni "Ristija Johannes" ("Св. Иоанн Предтеча") autoriks on Nikolai Kormašov. Ikoon on maalitud 1960. aa. Pühakule on selle ikoonitüübi puhul lisatud tiivad, mis viitavad Johannesele kui Kõrbeinglile. Idee lähtub Piiblist (Ml 3,1; Mt 11,10; Mk 1,2). Käes hoitavat miniatuurse Kristuslapsega vaagnat võib ühelt poolt tõlgendada ristimisnõuna, teisalt viitab see asjaolule, et Johannes sureb Kristuse eest märtrisurma.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane