Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne nelja tulega, 1719 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Kroonlühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel, ta on iseloomulik näide barokkstiili külluslikusest ja Tallinna valumeistrite meisterlikust tööst 18. sajandi alguses. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Barokkstiilis kolme krooniga koonusekujulise siluetiga ripplühter on raudsepisvardale monteeritud valatud ja treitud messingdetailidest. Balustertüvese ülaosas on lihtne sõõrjas kinnitusrõngas.Tüvese vaheketastele on tihvtidega kinnitatud haarad (8+8+8), üleval väiksemad, all proportsionaalselt suurenemad. Kujult on nad sarnased: ristlõikes lamedad, allapoole rippuvad voluudid, mille siseotsad on tugevalt keerdus, kujundatud linnupeaks lahtikeerdunud nokaga, välisotsad aga siledad, paisutatud lõpetusega, mille peale on kruvitud profileeritud rasvataldrik silindrikujulise küünlapiibuga. Kroonide vahedetailideks tüvesel on erikujulised balusterdetailid. Tüves lõpeb keraga, mille all on ehisnupp. Nupu ümber on graveeritud tekst antiikvas. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: kesklöövis idast teises travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 171

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu m,eister, Tallinn
Dateering: kingitud 1719
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kera ehisnupu ümber on graveeritud tekst antiikvas: “ SIMON BLANCKENHAGEN ANNO 1719 DEN 20 NOVEMBER”
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 1986. aastal. Kõige ülemise krooni ühel taldrikul servast tükk ära. 1. ja 2. reas üks taldrik võõras (L.Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on seadistatud elektrivalgustusele. Elektrijuhtmed kinnitatud kleeplindiga.