Mälestise nimi Kroonlühter kuueteistkümne tulega, annet. 1697 (messing)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise ajalugu

Kroonlühter on algselt kuulunud Viljandi Jaani kirikule; antud koguduse poolt Laiuse kirikule pärast 1941. aastal aset leidnud tulekahjut.
Muinsuskaitse all alates 1973. a. vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 700.

Tehnika: monteeritud, treitud, valatud.
Dateering: annetatud 1697
Mõõtmed: Mõõdud: h u. 120 cm, ø u. 120 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jõuliselt profileeritud ja paisutatud tüvese allosas paikneb kera, millele on graveeritud annetustekst:
BERNHART . CHRISTOFFER . SEBECK .
ANNA . OOM . ANNO . 1697 . DEN . 3 . JULIJ .
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kroonlühter on seatud elektrile, juhtmed on kinnitatud raudplekist klambritega.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ese on muinsuskaitse all, kuna annetustekst lubab kroonlühtri valmistamise ajastada 17. sajandisse ja oletada, et ese on annetatud laulatuse puhul. Tekstiridade kohale paigutub valatud vapp, mille vasakpoolsel väljal on kolm elementi: kuueharuline täht, jõgi ja noorkuu; parempoolsel väljal paikneb süda selle kohal kasvavate rohulibledega. Tüvese lõpetab profileeritud nupp. Tüvese külge kinnitub kaks krooni, kummaski 8 haara. Haarataldrikud on lamedad ja mõõduka profileeringuga. Haarad on kaunistatud lihtsate keerduvate motiividega. Rasvataldrikud on treitud mõõduka süvisega ja lihtsa profileeringuga, küünlapiibud on silindrikujulised ja suhteliselt kõrged.
Asukoht: pikihoones lääne poolt teine.
Kirjelduse koostaja Külli Erikson.