Mälestise nimi Kroonlühter lõvipea ja vapikilpidega, seitsmeteistkümne tulega, 1638 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise kirjeldus

Renessanss-stiilis kahe krooniga ( 6+12 haara) ripplühter on raudsepisvardale monteeritud treitud ja valtud messingdetailidest. Profileeritud ümarvööndite ja rihvidega tüvese ülaosas on sõõrjas riputusrõngas ja istuv ümarplastiline lõvifiguur, käes kaks messinglehest vapikilpi: vasakpoolse ülaääres HERMEN RALE, all õrna joonega graveeritud vapp diagonaalis asetseva lendkalaga (Fersenite vapp), mille all numbrid 1 ja 6; parempoolsel CATHARINA PREHN -i nimi ja all vapp, millel kujutatud profiilis vasakule lindu, graveeringu all numbrid 3 ja 8. Haarad, ülemises kroonis väiksemad, alumises suuremad on kinnitatud vaheketastele kalasabatappühendusega, kujult on nad sarnased: ristlõikes rombikujulised voluudid, millede siseotsad lõpevad loomapeakujutisega, välisotstele on aga kruvitud lamedad, vähese profileeringuga rasvataldrikud ja silindrikujulised detailides erinevad piibud. Tüvese allosas on ümarplastiline kahenäoline lõvipea, rõngas suus. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: pikihoone kesklöövi O-travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 172
Teatmed ajaloost: Kuna dokumentaalset tõestust H. Rale ja C. Prehni kohta kuni 1770. a. (icnl.) ei leidu, võib oletada, et nimetatud isikud on pärast 1820-nda aasta tulekahjut rahastanud lühtri renoveerimist ja seejärel annetanud selle kirikule. (M. Lumiste, Oleviste kiriku kunsti- ja ajaloolise väärtusega varad, 1980, MKI arhiiv, lk. 149) (L.Krigoltoi, 2001)

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, graveeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 1638(?)
Mõõtmed: üldh 125 cm, lõvi 28 cm; laius 110 cm (ülemise krooni kohalt), 156 cm (alumise krooni kohalt), rasvataldriku Ø üleval 18 all 22 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Vapikilpidel: vasakpoolsel HERMEN RALE, all õrna joonega graveeritud vapp diagonaalis asetseva lendkalaga (Fersenite vapp), mille all numbrid 1 ja 6; parempoolsel CATHARINA PREHN -i nimi ja all vapp, millel kujutatud profiilis vasakule lindu, graveeringu all numbrid 3 ja 8.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 1986. aastal. Haara siselõpetustes kaks loomapead ära murdunud. Ülemisel kroonil üks rasvataldrik suur.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud haaradele kleeplindiga.