Mälestise nimi Tornikell, E.C.Koerner, Tallinn, 1767 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1930. aa., nr. EW 163; alates 1973. a. vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 716.

Materjal: pronks.
Tehnika: valatud.
Autor, valmistamise koht: Tallinna meister E. C. Koerner
Mõõtmed: h 83 cm, Ø 87,5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kella ülaosas on kaks akantusornamendi riba, nende vahel tekstirida:
ME FECIT E. C. KOERNER . REVAL ANNO 1767
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tornikell on valatud 1767. aastal Tallinna meistri E. C. Koerneri poolt. Kell on tellitud seoses Torma kirikuhoone valmimisega 1766. aastal. Tornikell on pronksist, kella löömine toimub malmist tilaga.. Kella ülaosas on kaks akantusornamendi riba, nende vahel tekstirida:
Kell on tala külge kinnitatud kirjatud sepisvitstega. Tornikella külgedel on jäljed sinna kraabitud nimedest ja daatumitest – nii on läbi aegade ennast jäädvustanud torniskäijad.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.