Mälestise nimi Ikoon "Kristuse lugu", 17.saj. (tempera, puit)

Seisund: ekslikult kaitse all

Materjal: puit, tempera.
Tehnika: maalitud.
Dateering: 19.saj. I pool
Mõõtmed: 57,5 x 48 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puittahvlile. Moskva ekspertide oletuse kohaselt pärineb ikoon 19. sajandi I poolest. Täpsem dateerimine oleks võimalik restaureerimise käigus (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/14).

Ikoonil on kujutatud süžee, millele eesti keeles on raske nime anda, kuna meie kirikukalendris seda päeva ei tähistata. Tinglikult võiks ikooni pealkirjastada: “Kristus templis õpetamas”. Vene keeles kannab see nimetust “Prepolovenije” (“Преполовение”) ja seda päeva tähistatakse Kristuse Ülestõusmise päeva ja Nelipühapäeva vahelise perioodi keskele jääval kolmapäeval. Täht-tähelt tähendabki see “poolituspäeva”, mis liigendab kahe nimetatud püha vahelise perioodi pooleks. Sellele tähtpäevale pühendatud ikonograafia seostab Poolituspäeva Kristuse ülesastumisega templis. Nimetatud ikonograafiaga ikoonid on harvaesinevad. Kristus võib olla sel juhul kujutatud 12-aastase poisina (Lk 2, 41-52 järgi) või täiskasvanud mehena (Jh 7, 14-30 järgi). Ta seisab Jeruusalemma templi kaare all ja kuulutab juuresolijatele oma õpetust. Teda ümbritsevad apostlid ja templi preestrid ning variserid.

Kasutatud materjalid:
1) Piibel. Finnish Bible Society, 1989.
2) Suur Piibel. Tartu, 1938. Faksiimile: “Otava”, 1989.
3) Õigeusu kiriku kalender 1994. Tallinn: Eesti Õigeusu Valitsus, 1993.
4) Толковая библия. I – III. Петербург, 1904-1913. Факсимиле: Стокгольм, Институт Перевода Библии, 1987.
5) Старообрядческїй Поморскїй церковный календарь на 2002 годъ. Рига: Рижская Гребенщиковская старообрядческая община, 2002, c. 80-83.)