Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19. saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Kroonlühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Barokkstiilis kahe krooniga (6+6 haara) ripplühter on monteeritud messingdetailidest raudsepisvardale. Haarad on ümarlameda ristlõikega allapoole rippuvad voluudid, mille siseotsad on keerdunud teistkordselt väiksemaks vastasvoluudiks, välisotste peale aga kinnituvad profileeringuga rasvataldrikud. Profileeritud balustertüvese ülaosas on lihtne sõõrjas riputusrõngas, haarakinnitusketaste keskel on horisontaalse ümarvööndiga baluster, all suur kera ehisnupuga. Keraküljele on graveeritud Hueck´i perekonna vapp. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: Maarja kabelis

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 175

Kroonlühter on annetatud perekonna v. Hueck´i poolt, kes aastatel 1683 kuni 1849 omasid Laial tänaval kinnistut nr. 141.
Dateering tuleneb kinkekirjest, mille järgi lühter on valminud või renoveeritud 1849. aastal või hiljem. (L.Krigoltoi, 2001)

Tehnika: valatud, treitud, poleeritud, tsiseleeritud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 19. sajandi keskpaik
Mõõtmed: üldh 100 cm, üldlaius 125 cm, ülemine haar 34 cm, alumine haar 51 cm, rasvataldriku Ø 14/17 cm, kera Ø 24 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Keraküljele on graveeritud Hueck´i perekonna vapp, mille all antiikvas tekst: VON DER FAMILIE HUECK.
Vastasküljel kahes reas:
DIE VON 1683 BIS 1849 DAS IN DER BREITSTRASZE GELEGENE HAUS
N° 141 BESESSEN HAT St. OLAIKIRCHE ZU REVAL GESCHENKT
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Korrastamise käigus 1986.a. on puuduvad 12 küünlapiipu asendatud pronksvärviga kaetud elektripirni pesadega. Ülemised ja alumised rasvataldrikud omavahel osaliselt segamini. Kahel alumisel ja ühel ülemisel taldrikul äärest tükk ära. Ühel alumisel ja ülemisel haaral siseotsa voluut puudu. Puuduvad ka kaks ilulehte
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): seadistatud elektrivalgustusele