Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Skulptuur "Tundmatu pühak", vana kantsli skulptuur uuel kantslil, Chr.Ackermann, 17.saj. (puit, polükroomia)
Mälestise registri number 14248
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 19.01.1998
Registreeritud 19.01.1998
Mälestise vana number 486

Paikvaatlused(3)

Seisund: deponeeritud

Paikvaatluse kuupäev: 16.04.21

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Kadri Tael

Märksõna(5)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 486

Sisestatud: 15.04.2008.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia (?).
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann
Dateering: 17. saj. lõpp
Mõõtmed: kõrgus ca 66 cm, laius max ca 24 cm, sügavus max ca 22 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalamil muinsuskaitsemärgistus (tušiga): MKI 7 V 486
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kuju paremal käel on tervena alles vaid väike sõrm, teised rohkem või vähem murtud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lihula vana kiriku lammutamisega hävis ka Eesti kõrgbaroki väljapaistva puunikerdaja ja kujuri Christian Ackermanni (tegutses Eestis 1672-1710), tõenäoliselt 1690. aastatel loodud kantsel, mille korpuselt pärinevad 5 kuju leidsid asukoha uuel pseudogooti stiilis kantslil. Skulptuur “Apostel” on üks praegu allesolevast neljast skulptuurist, asudes kantsli kõige seinapoolsemas nišis. Kaduma on läinud apostli atribuut (olnud kinnitatud kuju parema sääre juures oleva tapiga), mistõttu võib kujutatud mehe välimuse järgi vaid oletada, ühtlasi arvesse võttes, et vanal kantslil oli kujusid tõenäoliselt kuus (1933. aastal on kirjeldatud ühte peata ja katkist apostlifiguuri kirikutornis olnud kastis), et tegemist on apostel Paulusega. Kujutatud on paljasjalgset habemikku ahtanäolist meest lopsakavoldilises rüüs. Mehe parem käsi on ette sirutatud, vasak hoiab kinni põlvele toetatud suureformaadilisest paksust püstiasendis raamatust. Valge kattevärv on pragunenud, kohati pudenenud; polükroomia olemasolu pealisvärvi all on kaheldav.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane

Sisestatud: 04.05.2009.