Mälestise nimi Tugitool chippendale'i stiilis, 18. saj. (puu, nahkpolster)

Kunst, Materjal, Puit, Nahk, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstipärase kujundusega ajalooline mööbliese

Mälestise kirjeldus

Inglise hilisbaroki, nn. chippendale’i stiili tunnusjoontega tugitool tumedaks peitsitud kasepuust. Kabriooljalgadega tool on ümarais, kaarjais vormides, iste kaetud nahast kõvapolstriga, seljatugi avatud, keskel lüüramotiiviline azhuurne tugi, mille kohal väike südamekujuline väljalõige.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 179

Materjal: puit (kask), peits, lakk, samet.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 18. sajand(?)
Mõõtmed: kõrgus 96, 5 cm, sellest seljatoe kõrgus 56, 5 cm, istme (sari) kõrgus 41 cm, istme laius max 60 cm, sügavus 47 cm, käetoe pikkus 37 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Istmekatteks olev algne nahkpolster (tugevasti kuivanud) üle kaetud musta pealisnahaga, mis auklikuks kulunud. Tool kulunud üleni, tugevamini on kulunud jalaotsad, parema esijala allserv murdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kurted ja põhjariie linased. Tool on peamiselt töödeldud käsitsi (tagumistel jalgadel jäljendatud treimist), tapid fikseeritud puidust naaglitega.
18. sajandist kasutusel olnud tooli kohta on kulumisaste vähene, mis koos mõne tehnilise üksikasjaga teeb dateeringu 18. sajandisse veidi kaheldavaks.
Kuna 2013.a. restaureerimisel selgus, et algselt on polstrit katnud sinepikollane mööblisamet, kaeti taastatud polster algsele sarnase sametkangaga. Viimati oli kaetud musta kunstnahaga (60.-70.aa?)