Mälestise nimi Küünlajalg, annet. 1641 (pronks)

Muinsuskaitse all alates 1980

Materjal: pronks.
Dateering: annetatud 1610
Mõõtmed: -
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): küünlajalal oli annetustekst: VLA JVRE POICK ANDRS 1641.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Foto alusel on küünlajalg registrisse kantud kui balusterbarreline pronksivalu altariküünlajalg (paarik reg. nr. 14277), millel lai lame kausjas rasvataldrik ja ümmargune profileeritud jalam. Sellised kaks altariküünlajalga on jäädvustatud L. Odrese poolt 1962 tehtud fotol, kuid kirje järgi foto tagaküljel on annetusdaatumiks 1610. Teisalt on samast allikast teada, et küünlajalal oli annetustekst: VLA JVRE POICK ANDRS 1641. Kuivõrd küünlajalg (koos paarikuga) on jäänud kadunuks (oletatavasti varastati novembris 1971), siis puudub võimalus andmeid kontrollida. 1973 aastast on vabariikliku tähtsusega kunstimälestiste nimekirjas nr. 572-573 all – kaks küünlajalga (vask), 18. saj. Kaheldav, et taolisi balustervarrelisi, stiililt hilisemalt 17. sajandi algusesse kuuluvaid küünlajalgu, võiks olla peetud pärinevaks 18. sajandist. Kuid 1934. aastal on muinsuskaitse nimekirja (nr. 786/5) olnud kantud hoopis: 2 tinast küünlajalga 17. sajandist. J. Naha käsikirjas (Ridala kirik I, MKA arhiivis) leidub tõepoolest koguni kolme 17. sajandi tinaküünlajala kirjeldus (kõik meistrimärkidega ja kujult ühesugused, kuid kaks kõrgusega 33 cm – neil annetuskirje HB1610, kolmanda kõrgus 38 cm, sellel kiri ja daatum VLAJVRE POICK ANDRS 1641). Aga neil küünlajalgadel pole olnud balustervart, ka pole jalam ümmargune, vaid 8-tahuline.
Seega pole küünlajalgu nägemata võimalik täpselt määritleda nende kuju, materjali ega täpset vanust.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane