Mälestise nimi Kroonlühter lõvipea ja rongaga, kaheteistkümne tulega, 1662 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kirikukroonlühter 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Hilisrenessanslik kaherealine kroonlühter 12 tulele (6+6 haara). Balustrikujuline tüvis tipneb ümarplastilise sitsiva lõvifiguuriga ja lehtdekooriga sõõrja riputusaasaga selle kohal. All lõpetab tüvise ümarplastiline kahenäoline lohepeadekooriga käepidet suus hoidev lõvipea. Haarad balusterjad, sileda pinnaga, lõpetuses madalreljeefne avatud õiekroon. Ülemisest haarareast kõrgemal kinnituvad tüvisele 6 välisservast lainelist orvandikaarjat ehisdetaili. Alumise rea haaradega vaheldumisi 6 lamedat ussjat lohepäist, lamereljeefse “lakaga” iludetaili.

kooriruumis

Mälestise ajalugu

1929. aastal muinsuskaitsenimekirjas nr. 302; 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 181

Tehnika: valatud, treitud, monteeritud, graveeritud, tsiseleeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajand (kingitud 1662); stiililiselt kuulub pigem 17. sajandi I poolde
Mõõtmed: üldkõrgus 102 cm, lõvi kõrgus 18 cm, ülemise haararea Ø 63 cm, alumise haararea Ø 96 cm, ülemise rea haara pikkus 26 cm, alumise rea haara pikkus 35 cm, ülemiste piipude h 6 – 8 cm, ülemiste rasvataldrikute Ø 13 – 14 cm, alumiste piipude h 7 – 8 cm, alumiste rasvataldrikute Ø 16 cm; ülemise iludetaili kõrgus 8 cm, alumise iludetaili kõrgus 12, 5 cm. Lõvipea kõrgus 8 cm, koos rõngaga 18 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Vapikilbil tipmise lõvifiguuri käppade küljes graveeritud aastaarv: A 1662
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud.
Kaduma on läinud (oli 1980. aastal veel osaliselt säilinud) vapikilp (tekstikartušš?) tipmise lõvifiguuri käppade küljest, millel paiknes graveering aastaarvuga: A 1662, mis tähistas kroonlühtri annetusaastat kirikule.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Balustrikujuline tüvis tipneb ümarplastilise sitsiva lõvifiguuriga ja lehtdekooriga sõõrja riputusaasaga selle kohal. All lõpetab tüvise ümarplastiline kahenäoline lohepeadekooriga käepidet suus hoidev lõvipea. Haarad balusterjad, sileda pinnaga, lõpetuses madalreljeefne avatud õiekroon. Ülemisest haarareast kõrgemal kinnituvad tüvisele 6 välisservast lainelist orvandikaarjat ehisdetaili. Alumise rea haaradega vaheldumisi 6 lamedat ussjat lohepäist, lamereljeefse “lakaga” iludetaili. Haarad ja iludetailid kinnituvad tüvisele kalasabatapiga. Kõik küünlapiibud silinderjad, kuid detailides erinevad. Samuti on kergelt nõgusad, silindrilise põhjarandiga rasvataldrikud üldkujult sarnased, kuid suuruselt erinevad.
Elektrile seadistatud 1922, korrastati ja monteeriti uuesti kokku 1933.
Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.