Mälestise nimi Gravüür-epitaaf "Risti kandmine", Fr.de Widt, annet.1684 (vasegravüür, puit, polükroomia)

Seisund: deponeeritud

Kunst, Materjal, Puit, Paber, Objekt, Graafika, Epitaaf.

Muinsuskaitse all alates 3. juulist 1997.a.

Materjal: puit, paber.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, saelõige, vaselõige.
Autor, valmistamise koht: Frederick de Widt, Amsterdam
Dateering: annet. 1684.a.
Mõõtmed: Gravüür: 55,9x43,8 cm; epitaaf: 115x101x85,6 cm,
raamiava: 51,5x40,5 cm, raamiliist: 4,5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafraamil annetaja nimi ja daatum: Claus Märtens der Junger Anno 1684.
Tagaküljel pliiatsikirjas: MKI 7V 501.
Raamistuse tagaküljel muinsuskaitse nr. (ekslikult) MKI 7V 502.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lehel kujutatakse Jeesus Kristuse poolfiguuri risti kandmas, liiku-misega vasakult paremale. Parem käsi nähtav vasakul õlal oleva risti taustal. Ümber pea aupaiste.
Gravüüril puudub autori signatuur. Lehe allosas tekst: DOLORES NOSTROS IPSE PO(R)T/V(M).
Restaureeritud (paber dubleeritud, toonimisjälgedega). Lehe parem allnurk ca 7x16,2 cm ulatuses ära rebitud; vasaku serva allosas ca 1 cm pikkune rebend, ülaosas ca 1,5 cm pikkune rebend, ülaosas ca 1,5 cm pikkune rebend murdejäljega.
Lehe ülaservas 2 roostejäljega ja rebendiga torkeauku, rooste-jälg; ülaservas paremal hallitusplekid.
Värvid: ookerjal foonil kõhremotiiviline nikerdääristus roosakas-punase, halli ja valgega; õiekroonlehed pronksvärviga.
Raamistus tipneb krooniga (tumeroheline, must, punane ja pronksvärv), allosa keskel nikerdatud viinamarjakobar (hall, lehed tumerohelised).
Raam: ookerjal foonil marmoreering valgega; tumerohelise ja roosakaspunasega ääretriibud. Raamistuse parempoolsel osal värvipudenemisi.
Gravüüri autor Frederick de Widt tegutses Amsterdamis 1650. aastatel graveerija ja kirjastajana. Piirsalus on teadaolevalt ainsad selle kunstniku gravüürid Eestis (algselt 9). Epitaafraamistused on valminud kohapeal ning paigutati tõenäo-
liselt 1684.a. tollasesse Piirsalu kirikusse, mis ilmselt oli puithoone ning peale praeguse kiriku valmimist 1863.a. lammutati; gravüürepitaafid paigutati uue kiriku seintele.
Gravüür varastati 10. juulil 1979.a. ja anti pärastkättesaamist sama aasta augustis hoiule Haapsalu Muuseumi.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.