Mälestise nimi Kroonlühter ratsanikufiguuriga, kaheteistkümne tulega, 16. saj. II pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kirikukroonlühter renessansiajast 16. sajandist

Mälestise kirjeldus

Renessanss-stiilis, mõjusalt monumentaalne üherealine 12 haaraga kroonlühter. Balustrikujuline tüvis tipneb renessanssrõivais ratsutava rüütlifiguuriga (kannab sulgedega kübarat ja mõõka; ratsul tibatilluke saba; ratsaniku vasak saapanina murdunud), mille kohal sõõrjas riputusaas. Alt lõppeb kroonlühter ümarplastilise kahenäolise lõvipeaga, millel suus lohepeadekooriga käepide.

pikihoones põhjalöövi idapoolseimas võlvikus

Mälestise ajalugu

1929. aastal muinsuskaitsenimekirjas nr. 298, alates 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 182.

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajandi II pool
Mõõtmed: üldkõrgus 136 cm, Ø 148 cm. Ratsaniku kõrgus ca 32 cm, hobuse diagonaalpikkus ca 26 cm, haara diagonaalpikkus 52 cm, iludetaili kõrgus 18 cm, küünlapiipude kõrgus 11 – 11,5 cm, rasvataldrikute Ø 21, 5 – 22 cm. Lõvipea kõrgus 11 cm, koos käepidemega 21 cm, paksus 9, 5 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tolmunud, oksüdeerunud. Teibiga kinnitatud elektrijuhtmed osaliselt haarade küljest lahti ning vajavad taaskinnitamist
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Haarad balusterjad, sileda pinnaga, S-kujuliselt painduvad, sisepainetes kaunistuseks kaarduv akantusleht, haaralõpetus väikese, ilmeka ümarplastilise lohepea kujuline. Haarareast üleval 6 lamedat voluutjat iludetaili – “merihobukest” (üks detailidest defektne). Haarad ja iludetailid kinnituvad tüvisele kalasabatapiga. 11 küünlapiipu silindrikujulised, 1 piip balusterjas, rasvataldrikud suhteliselt lamedad, põhja all silinderrandiga, üksteisest detailides erinevad.
Elektrile seadistati 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.