Mälestise nimi Gravüür-epitaaf "Kolgata", Fr.de Widt, annet.1684 (vasegravüür, puit, polükroomia)

Seisund: deponeeritud

Tehnika: polükroomia, saelõige, vaselõige.
Autor, valmistamise koht: Frederick de Widt, Amsterdam
Dateering: annet. 1684.a.
Mõõtmed: Gravüür: 45,3x57 cm; epitaaf: 115x101x98 cm; raamiava 45x52,7 cm; raamiliist: 7 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tagaküljel pliiatsikirjas: MKI 7V 502
Raamistuse tagaküljel muinsuskaitse nr. (ekslikult) MKI 7V 498
Epitaafraami allosas daatum: 16 - 84.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Gravüüril kujutatud Kolgata kolme ristipuuga, parempoolne pildi ääres on rist koos hukatuga risti, teised kaks otsevaates. Kesksel ristipuul on Jeesus Kristus. Tema risti kõrval seisavad kaks leina-
jat: vasakul Johannes, paremal Maarja. Maarja Magdaleena põl-
vitab näoli maas ristipuu ees.
Gravüüril puudub autori signatuur. Lehe allosas tekst: CUM
SCELERAT(IS) REPUTATUS EST, ET IPSE PECCATA MULTORUM TULIT, ET PRO TRANS GRESS...BUS R...
Restaureeritud (paber dubleeritud, toonimisjälgedega; originaali ulatuslik kadu paremal allservas). Vasakul ülaosas torkeauk roostejäljega, nurk rebitud ca 1x0,5 cm ulatuses; ärarebitud koht ca 1x0,3 cm ulatuses vasaku serva keskosas. Vasakul allnurgas torkeauk ja ca 1 cm pikkune rebend. Paremal ülanurgas ja serva keskel torkeauk roostejäljega, parem allnurk ära rebitud ca 1x0,6 cm ulatuses.
Värvid: mustjal foonil tumeroheline roosakaspunasega kõhre-
motiiviline ääristus; õied pronksvärviga; raamiliist profileeritud: mustjal foonil marmoreering valgega, siseküljel roosakaspunane, tumeroheline ja pronksvärviga triip.
Raamistus tipneb riigiõunaga, millelt rist kaotsis; allserva keskel maalitud viinamarjakobar (roosakaspunane, lehed tumerohelised;
murdekoht).
Gravüüri autor Frederick de Widt tegutses Amsterdamis 1650. aastatel graveerija ja kirjastajana. Piirsalus on teadaolevalt ainsad selle kunstniku gravüürid Eestis (algselt 9). Epitaafraamistused on valminud kohapeal ning paigutati tõenäo-
liselt 1684.a. tollasesse Piirsalu kirikusse, mis ilmselt oli puithoone ning peale praeguse kiriku valmimist 1863.a. lammutati; gravüürepitaafid paigutati uue kiriku seintele.
Gravüür varastati 10. juulul 1979.a. ja pärast kättesaamist sama aasta augustis anti hoiule Haapsalu Muuseumi.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.