Mälestise nimi Kroonlühter kahe vapiga, kuueteistkümne tulega, 16/17. saj I pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kirikukroonlühter renessansiajast 16. sajandi lõpust või 17. sajandi I poolest

Mälestise kirjeldus

Renessanss-stiilis, väga kaunilt kujundatud kaherealine 16 küünlale (8 + 8 haara). Saleda, rikkalikult profileeritud balustertüvise ülaotsal sitsiv ümarplastiline lõvi (saba puudub), käes kaks heraldiliselt komponeeritud vapikilpi: vasakpoolne 3 kalaga, parempoolne tagajalgadel seisva kroonitud lõviga, profiilis vasakule. Vapikilpe hoidva lõvi kohal sõõrjas kinnitusrõngas. Tüvese all ümarplastiline kahenäoline lõvipea ja lohepeadekooriga käepide.

põhjalöövis, idast II võlvikus

Mälestise ajalugu

1929. aastal muinsuskaitsenimekirjas nr. 299, 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 183

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajandi lõpp või 17. sajandi I pool
Mõõtmed: üldkõrgus 128 cm, lõvi kõrgus 19, 5 cm, vapikilpide kõrgus ca 10, 5 cm, iludetailide kõrgus 19 cm, ülemise krooni Ø 99 cm, ülemiste haarade diagonaalpikkus 35, 5 cm, ülemiste rasvataldrikute Ø 15 – 17, 5 cm; ülemiste piipude kõrgus 6, 5 – 8 cm, alumise krooni Ø 144 cm, alumise haara diagonaalpikkus 53 cm, alumiste rasvataldrikute Ø 21, 5 – 22 cm, alumiste piipude kõrgus 10, 5 cm, lõvipea kõrgus 7, 5 cm, koos käepidemega 21 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kroonlühter tolmunud; käepidemel oksüdeerumisjälgi; rasvataldrikutel tükke servast murdunud jm. väikseid defekte; üks haar otsast katki; küünlapiibud eri päritolu. Puudu kolm lohepäist S-kujulist iludetaili. Teibiga kinnitatud juhtmed osaliselt lahti tulnud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Haarad kujundatud saledate ning põhiliselt siledate balustervoluutidena, lõpetus - avatud kroonlehtedega lamereljeefse õiega (ühel haaral ära murdunud). Rasvataldrikud kummaski reas enamikus osa sirge servaga (2 kumeraservalist), kergelt nõgusad ning põhja all silinderrandiga, kuid suuruselt ja detailidelt erinevad. Küünlapiibud, peale ühe balusterja, silindrilised, kuid üksikasjus samuti erinevad (s. o. erineva päritoluga). Tüvese ülaäärel lamedad S-kujulised lohepäised iludetailid (algselt kaheksa, alles 5 tk.).
Kroonlühter seadistati elektrile 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.