Mälestise nimi Kroonlühter suure käbi ja kahepealise kulliga, kolmeteistkümne tulega, 17. saj. II pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik stiilne kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Barokne kaherealine kroonlühter 16 küünlale (8 + 8 haara). Balustertüvis tipneb kahepäise kotkaga, mille kohal delfiinväädina kujundatud riputusaas. Alt lõpetab suhteliselt lühikese tüvise suhteliselt massiivne ümmargune muna, mille alumisel poolel kauni kujundusega antiikvas tekstivöönd, ning seejärel profileeritud stiliseeritud käbi.

põhjalöövis, idast III võlvikus

Kroonlühtri kinkis Ülemiste veski mölder Mathias, aastal 1660.
1929. aastal muinsuskaitsenimekirjas nr. 300, 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 184.

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, graveeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajand (kingitud 1660)
Mõõtmed: üldkõrgus 105 cm, kotka kõrgus 18 cm, laius 32 cm. Ülemise krooni Ø 91 cm, ülemise haara diagonaalpikkus 36 cm, ülemise rasvataldriku Ø 14 – 18 cm, ülemise piibu kõrgus 7 – 8 cm. Alumise krooni Ø 107 cm, alumise haara diagonaalpikkus 43 cm, alumise rasvataldriku Ø 17 – 17, 5 cm, alumise piibu kõrgus 8 – 9 cm. Iludetaili kõrgus 11, 5 cm. Muna Ø 25 cm, käbi kõrgus 11, 5 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Keral graveerituna (kolmes reas):
MATHIAS MOLER VON DER OBERSTE MVHLE
DISE KRON DER H GEIST KIRCH VOREHRET
ANNO 1660
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Rasvataldrikuil esineb väikseid kahjustusi; murdunud on ka kroonlühtri tipus oleva kotka ühe tiiva tipmine sulg; üks C-kujuline ehisdetail puudu; kaks haara hiljem juurde valatud. Oksüdeerunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Haarad ristlõikelt tahulised, kujundatud stiliseeritud balustervoluutidena. Haararidade vahel tüvisel C-kujulised lohepäised stiliseeritud iludetailid (algselt 8, praegu alles 7 tk.; olemasolevaist neljal sabaosa sile). Haarad kinnituvad tüvisele sõrmtapiga, iludetailid – kalasabatapiga. Kaks ülemist haara ei ole algsed, vaid juurde valatud. Rasvataldrikud sirge servaga ja suhteliselt lamedad, põhja alt silinderrandiga, kuid detailides (kumerus jm.) erinevad. Küünlapiibud silindrilised ja balustrilised (balustrilisi ülareas 4 ja alumises reas 6).
Kroonlühter seadistati elektrile 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel. Juhtmed kinnitatud messingklambritega korrektselt.