Mälestise nimi Kroonlühter Eeva figuuriga, kaheteistkümne tulega, 1682 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kultuurilooväärtuslik kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Toretsevalt rikkaliku kujundusega barokne kaherealine kroonlühter, algselt 16 küünlale (alles on 12 haara – 4 ülemises ja 8 alumises reas). Saleda balustertüvise tipus ümarplastiline, rohmaka modelleeringuga naisefiguur, ilmselt Eeva: tiheda juuksepahmakaga, jakis ja pikas seelikus, paremas ülestõstetud käes hoiab õuna, parem põlv sirutub võrgutavalt välja seelikulõhiku vahelt. Figuuri kohal kolmiksiirukujuline riputusaas. Tüvise lõpetab ümmargune muna, selle all profileeritud balusternupp.

Põhjalöövi läänevõlvikus (orelirõdurinnatise kohal). Varemalt rippunud lõunalöövi idavõlvikus

Kroonlühtri kinkis tüürimees Antoni Simonson aastal 1682.
Muinsuskaitse all alates 1929 (reg. nr. 304), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 185

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, graveeritud, poleeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajand (kingitud 1682)
Mõõtmed: üldkõrgus 112 cm; naisfiguuri kõrgus 16 cm; ülemise krooni Ø 77 cm, ülemise haara diagonaalpikkus 29 cm, ülemiste rasvataldrikute pikkus 15, 5 cm, laius 13, 5 cm, ülemiste piipude kõrgus 6 cm., ülemise krooni iludetailide kõrgus ca 14 cm, õie Ø 3, 5 cm. Keskmiste lill-iludetailide kõrgus 14, 5 cm, õie Ø 4, 2 cm. Alumise krooni Ø 89 cm; alumise haara diagonaalpikkus 33, 5 cm, alumiste rasvataldrikute pikkus 18, 5 cm, laius 16 cm; alumiste piipude kõrgus 6 cm; alumise krooni lill-iludetailide kõrgus 16, 5 cm, õie Ø 5 cm. Muna Ø23 cm, balusternupu kõrgus 7, 5 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kera allosal graveeritud antiikvatekst 3 reas:
DIESER KRONE HAT EIN STIER MAN MIT
NAMEN ANTONI SIMON SON VER
EHRET ANNO 1682
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud. Puudu üks liiliaõielehelõpuga ehisdetail; ühel kellukakujulisel ehisdetailil kroonleheots murdunud.
Teibiga kinnitatud elektrijuhtmed osaliselt haarade küljest lahti ning vajavad taaskinnitamist (messingklambritega).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Haarad kujundatud siledapinnaliste, tahulise ristlõikega voluutväätidena, lõpetused moodustavad suletud voluutkaare. Orvandikujulised rasvataldrikud ebatavaliselt vormirikkad ja kaunid. Küünlapiibud silindrilised. Kroonlühtril on kolm rida iludetaile. Ülemise rea haarade vahel liiliaõielõpuga (kokku 7 tk., seega üks on läinud kaduma). Haararidade vahel tüvisele kinnituvad iludetailid lõppevad kellukaga (kokku 8; ühel kellukal kroonleheots murdunud). Alumise rea haarade vahel taas liiliaõie lõpuga iludetailid (8 tk.), ülemistest suuremad. Liiliaõiega haarad ja kellukaga haarad on omavahel erinevad. Küünlahaarad kinnituvad sõrmtapiga, iludetailid – kalasabatapiga.
Kroonlühter seadistati elektrile 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.