Mälestise nimi Skulptuur "Ristija Johannes", vana kantsli skulptuur uuel kantslil, Chr.Ackermann, 17.saj.(puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 486.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia (?).
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann
Dateering: 17. saj.
Mõõtmed: kõrgus 70--74 cm; laius 30--32 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lihula vana kiriku lammutamisega hävis ka Eesti kõrgbaroki väljapaistva puunikerdaja ja kujuri Christian Ackermanni (tegutses Eestis 1672-1710), tõenäoliselt 1690. aastatel loodud kantsel, mille korpuselt pärinevad 5 kuju leidsid asukoha uuel pseudogooti stiilis kantslil. Skulptuur “Ristija Johannes”, mis paiknes seina poolt teises nišis varastati 1995. aasta augustis. Kujutatud oli sääri paljaksjätvas lopsakavoldilises, ülaservast karusnahkses rüüs lokkispäist lõuahabemega meest, kes vasakule puusale toetuval käsivarrel kannab paksu raamatut sellel lebava plastilise lambatallega. Parem käsi oli samuti ette kõverdatud.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane