Mälestise nimi Skulptuur "Mooses", vana kantsli skulptuur uuel kantslil, Chr.Ackermann, 17.saj.(puit, polükroomia)

Seisund: deponeeritud

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 486.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia (?).
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann
Dateering: 17. saj.
Mõõtmed: kõrgus ca 65 cm, laius max ca 30 cm, sügavus max ca 18 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalami serval muinsuskaitsemärgistus (tušiga): MKI 7 V 486; sama number värvi osalise mahakraapimise teel suurelt kirjutatud ka rüüvoltidesse.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lihula vana kiriku lammutamisega hävis ka Eesti kõrgbaroki väljapaistva puunikerdaja ja kujuri Christian Ackermanni (tegutses Eestis 1672-1710), tõenäoliselt 1690. aastatel loodud kantsel, mille korpuselt pärinevad 5 kuju leidsid asukoha uuel pseudogooti stiilis kantslil. Skulptuur “Mooses” on üks praegu allesolevast neljast skulptuurist, asudes kantsli trepi poolt teises nišis. Kujutatud on paljasjalgset lokkispäist habemikku meest, pea kallutatud vasaku õla poole, vasak käsi hoidmas kahte raamatuna avatud tahvlit süvistatud rooma numbritega I kuni X; parem käsi üles tõstetud, küünarnukist kõverdatuna, nimetissõrm manitsevalt püsti. Valge kattevärv üleni pragunenud, kohati irdunud; polükroomia olemasolu pealisvärvi all kaheldav. Vasaku käe nimetissõrm murdunud.
Teadaolevalt üks kahest kantslikorpusel olevast Moosese skulptuursest kujutisest Eesti kirikuis.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane