Mälestise nimi Skulptuur "Aaron", vana kantsli skulptuur uuel kantslil, Chr.Ackermann, 17.saj.(puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 486.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann
Dateering: 17. saj.
Mõõtmed: kõrgus ca 71 cm, laius max ca 28 cm, sügavus max ca 15 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalami esiserval muinsuskaitsemärgistus (tušiga): MKI 7 V 486.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Osa lambinöörist murdunud; parema käe väike ja nimeta sõrm murdunud. 1995. aasta augustis varguse käigus lõhutud pea (murdekoht otsmiku ja peakatte esiserva joonel) kokkuliimitud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lihula vana kiriku lammutamisega hävis ka Eesti kõrgbaroki väljapaistva puunikerdaja ja kujuri Christian Ackermanni (tegutses Eestis 1672-1710), tõenäoliselt 1690. aastatel loodud kantsel, mille korpuselt pärinevad 5 kuju leidsid asukoha uuel pseudogooti stiilis kantslil. Skulptuur “Aaron” on üks praegu allesolevast neljast skulptuurist, asudes kantsli trepipoolseimas nišis. Kujutatud on kõrge “turbaniga” habemikku meest iisraeli preestrirõivastuses (3. Mo. 8, 7-9), kellukesekujuliste hõlmatuttidega (4. Mo. 15, 37-39), õlilambiga vasakus käes, parema käega lambinööri otsa hoidmas. Osa lambinöörist murdunud; parema käe väike ja nimeta sõrm murdunud. 1995. aasta augustis varguse käigus lõhutud pea (murdekoht otsmiku ja peakatte esiserva joonel) kokkuliimitud. Valge kattevärv teiste kujudega võrreldes pragunenud tunduvalt vähem; paar väikest värvikulumiskohta.
Teadaolevalt üks kahest esipreester Aaroni skulptuursest kujutisest Eesti kirikukantslitel.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane